top of page
Joris lezing armen wijd_edited.jpg

In mijn lezing over vrijheid versus macht en misbruik neem ik je mee in mijn leven die ik geruime tijd doorbracht in de ‘kungfu-sekte’, middels een aantal anekdotes.

 

De vormen van manipulatie, machtsmisbruik, coersive controle en gaslighting ben ik na die periode in alle lagen van de samenleving gaan herkennen.

 

Ik laat je zien hoe we allemaal in een bubbel zitten, zonder oordeel of conclusie. Slechts om te begrijpen dat we allemaal beperkt zijn in het kennen van de waarheid en dat we daarvoor uit onze bubbel naar andere bubbels dienen uit te rijken om elkaars ‘wereld’ beeld te begrijpen. Waarna we vanuit verbinding en overeenstemming een nieuwe weg in kunnen slaan.

 

Na het verlaten van de sekte ben ik mijn vrijheid enorm gaan waarderen en koesteren en ik ben gaan inzien dat iedereen beter functioneert en een mooier leven kan hebben in vrijheid.

 

Die vrijheid is vooral een mentale kwestie. Je kunt nog zo rijk en hoog opgeleid zijn en toch een mentale gevangenis ervaren. We kunnen met elkaar denkbeelden in stand houden die niets met waarheid of werkelijkheid te maken hebben en zo een waarheid worden waarmee anderen veroordeeld worden. Je gaat zien dat het buitensluiten of veroordelen van anderen niet met die ander te maken heeft maar vooral met de beperkende bubbel waarin je zelf leeft. Daardoor doen we elkaar meer leed aan dan nodig is.

 

Of je me vraagt voor een schoolklas om te leren hoe een sekte of toxische relatie werkt of als bedrijf een keynote speaker zoekt die je personeel weet te raken en initiatiefkracht aan kan wakkeren. Ik stem de lezing op jouw vraag af.

 

Ik beloof je een onvergetelijke belevenis.

bottom of page