top of page
DSC02662.JPG

WAT IS VRIJHEID?

Wat is vrijheid na 17 jaar gevangenschap

in een sekte?

Hoe kom je daar dan eigenlijk in terecht?

En waarom ging je niet weg?

Kan iedereen in een sekte komen?

Indoctrinatie en manipulatie in gesloten groepen, communes of sektes is een onderwerp dat in de maatschappij sterk onderbelicht is. De gemeenschappelijke deler is vrijheidsbeperking of beroving.

Over het algemeen wordt aangenomen dat de persoon in kwestie zelf gekozen heeft voor de situatie waarin hij of zij terecht is gekomen en de schade aldaar opgelopen, is dan ook eigen verantwoordelijkheid of erger nog: ‘eigen schuld’.

Het wordt over het algemeen op deze manier beschouwd en ook de wetgeving voorziet hierin niet met duidelijkheid. Er is geen sprake van een misdaad, want het wordt niet gezien als vrijheidsberoving: het niet (meer) kunnen beschikken over de eigen wil door toedoen van een ander.

SPREKER MET EEN INSPIREREND VERHAAL

Op mijn 24e levensjaar kwam ik via kungfu-lessen in aanraking met een zeer hechte vriendengroep. Deze groep werd geleid door de meester van wie we les kregen.

Door het volgen van de fysieke lessen raakte ik steeds meer betrokken bij deze groep, het had mijn interesse. De meester was zogezegd onze beste vriend, stond op gelijke voet met ons. Hij deelde zijn levenslessen, levenservaring, ethiek en het beste van de vechtkunst met ons, onbaatzuchtig.

Voor mij was dat op dat moment zeer waardevol, ik was zoekende en wilde de waarheid over het leven vinden. Voor mijn gevoel had ik het hier gevonden.

Heel ongemerkt werd ik door manipulaties en groepsdruk ingelijfd in deze groep, ik beschouwde het als mijn familie.

Ik werd gedurende vele jaren geconfronteerd met fysieke en geestelijke uitputting, mishandeling en afpersing. Tot ik helemaal op was en besloot te vertrekken.

Door mijn ervaring en het (zelf)onderzoek ben ik machtsstructuren en sektevorming in alle lagen van de bevolking gaan herkennen; van een ongezonde gezinssituatie tot hiërarchische druk in het bedrijfsleven en van sociale controle in de wijk tot uitvoeringsinstanties van de overheid.

"Iedereen kan vrijheid vinden met liefdevolle interesse en groeien in bewustzijn."

BOEK EEN INSPIRERENDE LEZING

Zoek je een spreker die iets losmaakt en mensen aan het denken zet? Een spreker die je ademloos kan laten luisteren en je met z'n verhaal kan boeien tot aan het einde? Én de insteek heeft tot het laten groeien van je bewustzijn? 

Waarom Joris Rietveld vragen als spreker?

  • podiumtalent

  • lezingen op maat

  • energiek, diepgaand en humoristisch

  • krijgt als spreker elk publiek muisstil

  • creëert interactie met de toehoorders

  • brengt onderlinge connectie tot stand

  • voegt waarde toe aan uw event

Mijn lezing kan worden aangepast aan de individuele vraag of situatie. Voor meer informatie of voor het boeken van een lezing stuur een mail naar contact@jorisrietveld.nl of bel 0624793066.

bottom of page